StudentenLening

Studentenlening terugbetalen

Na het profiteren van de studentenlening komt ook een tijd dat de studentenlening dient te worden terugbetaald. Afhankelijk van het type studentenlening (lening ib-groep,studentenlening bank) zul je vrij snel na het afstuderen de studielening moeten aflossen. Ook als je niet afstudeert zul je de lening moeten terugbetalen. Meestal dien na 2 jaar na het afstuderen te beginnen met terugbetalen. Bij de ib-groep heb je een vrij lange tijd om terug te betalen, namelijk thans 15 jaar. Een langere periode van 25 jaar wordt op dit moment onderzocht. Een belangrijk aandachtspunt hierbij is de precieze terugbetaling. Vaak is een minimumbedrag per maand vereist, maar dit is vaak niet voordelig.

Indien je het minimumbedrag per maand aflost, betaal je meestal alleen de rente en los je vrijwel niets af. Je studentenlening wordt dus niet groter, maar ook niet kleiner. Je kunt beter meer dan het minimum betalen zodat je ook echt aflost.

Het nadeel van alleen rente betalen is dat je uiteindelijk veel duurder uit bent, doordat je uiteindelijk meer rente betaald. Hoe het in jouw specifieke situatie zit dien je bij de aanbieder van de studentenlening te vragen, maar het blijft verstandig om je studentenlening binnen vrij afzienbare tijd af te lossen!